تاپو های پنج هزار ساله بهداروندها در تل بیدار


عضو شوید


نام کاربری
رمز عبور

:: فراموشی رمز عبور؟

عضویت سریع

نام کاربری
رمز عبور
تکرار رمز
ایمیل
کد تصویری
براي اطلاع از آپيدت شدن وبلاگ در خبرنامه وبلاگ عضو شويد تا جديدترين مطالب به ايميل شما ارسال شود



تاریخ : شنبه 15 فروردين 1394
بازدید : 1062
نویسنده : فریدون عباسی

تاپو های پنج هزار ساله بهداروندها یا بختیاری هادر تل بیدار

 (تل بیدار ) (AncientNabada=Tell Beydar

 شمال سوریه نزدیک مرز ترکیه

درزمین باریکه ای در شمال شرقی کشور سوریه که جزیره نامیده میشود .جائیکه مانند  یک تک شاخ وارد، قلمرو دو کشور عراق و ترکیه میشود. چند سالی است که در یک تپه باستانی بنام تل بیدار اکتشافات باستانشناسی انجام شده است وبسیاری کتیبه های سومری یافت شده است. این تپه باستانی از آنجا که با نام یکی از طوایف بختیاری بنام بیداروند همسان است، و در تواریخ دو گفته  ذکر شده است، که این طایفه حدود هزار سال پیش از سوریه (شامات) یا ترکیه (روم) به بختیاری آمده اند.برای  شناحت تاریخ گذشته این طایفه شایان توجه است.

 


کشور سوریه ومحل بیدار

 هیئت اکتشاف در نل بیدار میگوید:

کاوشگران مسئول تل بیدار در 35 کیلومتری مرکز استان Hassake از استان جزیره یک ساختمان محکم باستانی یافته اند، که مربوط به سلسله اولیه  سوم از قرن 25ام و 24 ام قبل از میلاد است، و در آن ساختمان 165 کتیبه پیدا کرده اند، که مربوط به سال 2400 قبل از میلاد میباشند، و در سال 1993 میلادی  از چند محل آنجا بدست آمده اند. و امروزه ما ، اطلاعات جدیدی در باره دور ه برنز  مربوط به قسمت شمالی بین النهرین در دست داریم.

شهر های سوریه در عهد باستان مراودات بسیار تجاری با ایالات جنوبی بین النهرین داشته اند. ونام باستانی این محل جدیداً در کتیبه های یافت شده در نوشته روی یک کتیبه بوسیله یک کاتب ابلائی Ebla (یک سایت دیگر باستانی در سوریه ) " نبادا، نابادا" Nabada ذکر شده است. و در کتیبه گفته شده است، که یک مرد  از نابادا در سرزمین ناگارNagar مقداری نقره دریافت کرده است.... 

 

یک کتیبه سومری یافت شده از بیدار

 


در تل بیدار سه استقرار  اصلی انسانی  قابل شناسائی است: اولاً  شهری به قدمت 2800-2350 سال قبل از میلاد را یافته اند. ثانیاً شهر یافته شده جدید در دوره های بعد محل پادشاهی Hurrian میتانی  در 1400 قبل از میلاد بوده است ، و برای قرون 8 ام و 7 ام  قبل از میلاد محل استقرار آشوری ها بوده است.

تصویر شهر بیداریا نبادا


 

در توضیحات مربوط به دوره های  سکونت در تل بیدار مشخص نیست که ساکنین و اقوام پس از آشوری ها در تل بیدار چه کسانی بوده اند. ولی مردم تل بیدار وکتیبه های بدست آمده از آنها ظاهرآ نشان میدهد، که اکثریت آنها سومری بوده اند، وبا زبان سومری سخن می گفتند.  اقوام اولیه تل بیدار مشاغل عمده کشاورزی و دامداری، تولیدات ظروف سفالی و تجارت را داشته اند و مهمترین تولید آنها ظروف سفالی از جمله خمره های بزرگ بوده است. کتیبه های یافت شده در آنجا نیز بیشتر کتیبه های صورت حساب های معاملات تجاری برای احشام و ظروف سفالی میباشد.

تاپوهای بختیاری یا ظروف سفالی بیدار

 


 

تصویر این خمره های 5هزار ساله که بسیار شبیه تاپو های بختیاری است، نشان میدهد، که اقوام بهداروندو بختیاری در ارتباط با سومریان باستان هستند. زبان سومری هم اکنون هم شباهت های بسیاری با زبان بختیاری بویژه بختیاری جنوب غربی دارد. ما درآینده چند کتیبه از تل بیدار را ترجمه و تقدیم علاقه مندان تاریخ زبان پارسی خواهیم کرد .انشاال..


چند مورد تصاویر تدفین جنینی هم کشف شده است ، که نشان میدهد ، اقوام ساکن در تل بیدار و در بیشتر مناطق کرد نشین عراق و سوریه و ترکیه کنونی بویژه کرد های کرمانجی  kur-man-gi  زبان ،احتمالا بمعنی " کوه نشین مانند " ، از جمله اقوام لر ، بختیاری ، درگذشته های بسیار دور به دین سومری بوده اند ، وایلامی های کنونی هم دین سومری داشته اند ، و اجساد خود را با مراسم مذهبی سومریان دفن میکردند . و همراه با مرده اشیاء شخصی و مورد علاقه درگذشته را هم با روش خاص سومریان در اطراف جسد مرده در مقبره او قرار میدادند. در اصل دین سومری مشترکات بسیاری با ادیان ابراهیمی دارد. مثلاً : اقوام معروف به ایزدی یا به گفته خود ایزدیان E(a)-zi-di بمعنی " اِ آ  حیات بخش" که به احتمال  بسیار معنی آن در ادیان سومری و بابلی  و آشوری با تفاوت هائی که با دین سومری دارند، با توجه به گویش های شمال خلیج فارس باید" ایلو ، هان یا الله زندگی میدهد" باشد.  در موصل دراصل با اجدادی پیرو دین سومر مراسم آئین سومری مانند : تدفین جنینی ، نماز های پنج گانه سومری ، که بیشتر تضرع به درگاه خدای ایلو ، ایلی یا هان بود، که اوراد آنرا آرزو های نماز گذار می نامیدند، و در ترجمه آرزو را تضرع ترجمه کرده اند. آنها هر روزه 5 بار ؟نماز بجا می آوردند مهمترین نماز سومرین نماز صبح در بر آمدن آفتاب و روبروی آفتاب بود. آنها چون نور آسمان و زمین را نشانه ای الهی میدانستند،  در برابر نور آفتاب در روز  ، و نور ماه ، وستارگان درخشان مثل زهره ... در شب  نماز میگزاردند، و نور آتش ، و پیه سوز و هر نور و روشنائی زمینی را هم احتمالا تعظیم و تکریم میکردند ، و آنرا نور الهی ومقدس میدانستند. و شاید ایزدیان کنونی کهن ترین بازماندگان ادیان سومری و پیش از حضرت نوح نبی (ع) باشند. مسلماً این کار نیز به تحقیق بیشتری نیاز دارد. بهر حال ملک طاووس آنها نه تنها نمی تواند شیطان باشد ، زیرا شیطان در آئین سومری بسیار کریه المنظر است، بلکه به احتمال بسیار نقشی مشابه حضرت جبرئییل ، یا پرنده ابزوو را دارد ، و تصویری که از این پرنده بنام ملک طاووس از سوی ایزدین در اینترنت مشاهده میشود با یک کتیبه  که قدری برای خواندن مبهم است ، و احتمالا سومری ، بابلی یا آشوری  است . با نشانه خدای  ایلو ، هان سومری و بابلی نشان داده شده است . که باید از نزدیک دیده شود ، تا در مورد صحت کتیبه اظهار نظر شود. مجدداً دراینجا هم تاکید میکنم ، که بر خلاف ادعای محققین غربی اقوام سومری نه ستاره پرست بوده اند ، و نه خدایان متعدد داشته اند . آنهاخدای واحد هان ، یا ایلو را پرستش میکردند.

یک مورد تدفین جنینی در تل بیدار


حضور اشکانیان در تل بیدار هم با بدست آمدن مجسمه سواران اشکانی در حال گریز و تیر اندازی ، هم گویای این مطلب  است .


سوار اشکانی در حال تاخت و تیر اندازی به پشت سر خود

 شاد باشید . فریدون عباسی

 




مطالب مرتبط با این پست :

می توانید دیدگاه خود را بنویسید


نام
آدرس ایمیل
وب سایت/بلاگ
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

آپلود عکس دلخواه:








به وبلاگ من خوش آمدید

نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 21
بازدید دیروز : 0
بازدید هفته : 63
بازدید ماه : 494
بازدید کل : 48133
تعداد مطالب : 71
تعداد نظرات : 124
تعداد آنلاین : 1

RSS

Powered By
loxblog.Com